BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, January 26, 2014

Cerita kami part 1

Lama betul aku tak menulis blog aku ni. Ni semua facebook punya pasal. InsyAllah aku start balik menulis atas keyboard ini. Seingat aku last aku update blog ni semasa anak yang ke 3. Lepas kelahiran anak yang ke 4 langsung tak de apa2 yang baru di blog ni. Sekarang ni anak dah ada 5.Dari Malaysia ni musim panas sekarang dah nak masuk musim sejuk...hahaha. Kalau dulu blog ni banyak menceritakan tentang kehidupan di UK,sekarang nak cerita kehidupan di tanah air tercinta. Oklah saya nak cerita tentang anak-anak saya yang 5 orang ni. Anak pertama sekarang dah jadi anak dara. Sekarang dah masuk tahun 5. Ramai orang kata kalau anak sulung perempuan bagus.Sebab bila kita dah tua nanti dia boleh jaga kita. Ini orang yang kata. Bukan saya,saya cuma memanjang kan apa yang orang kata. Bagi saya perempuan atau lelaki tak penting, cara didikan yang ibubapa berikan yang paling penting.Kalau dari kecil kita ajar cara menghormati ibubapa atau orang-orang tua,Insyallah mereka mampu melaksanakan tanggungjawap mereka pada masa akan datang. Ok,sekarang anak saya yang kedua. Sekarang ni dah masuk sekolah tahun 3. Orang kata muka dia sama dengan saya masa saya kecil dulu. Yang itu saya akui.Sebab saya masih simpan gambar semasa saya kecil. Memang seiras, cuma masa kecil dulu saya berani,tapi anak saya ni agak penakut sikit.hehehe. Kutuk anak sendiri tu.... Bersambung....

Tuesday, August 17, 2010

Sementara masih ada.


Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ......
kengkadang siaran indonesia ...
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ...
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. ...
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan .....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!

Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ...????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
iter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH 
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...
sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil

Saturday, April 10, 2010

Update paling sempoi

Negeri Sembilan juara Piala FA.

Tuesday, February 23, 2010

Perjalanan ke Andalusia Spain.

Kali ni aku sekeluarga bercuti ke Andalusia Spain pada 15-19 Feb minggu lepas. Andalusia merupakan antara tempat menarik yang harus dilawati jika ada kesempatan atau yang lebih penting jika ada duit terlebih. Antara tempat2 yang kami lawati di Andalusia ialah Malaga, Gibraltar, Marbella, Cordoba, Granada, Sierra Nevada, Ronda dan Sevilla.
Sampai sahaja di Airport Malaga kami terus ke pejabat sewa kereta yang tidak jauh dari Airport. Ini merupakan pengalaman pertama apabila terpaksa memandu sebelah kiri pada waktu malam dengan keadaan hujan, kabus tebal dan yang paling penting tak tahu jalan. Rasa macam nak menangis bawa kereta waktu tu dengan kepala aku tengah pening nak muntah. Lepas ni barang siapa nak ke sini pastikan anda sampai di Airport sebelum waktu malam. Nasib baiklah waktu tu aku hanya memandu berdasarkan pemandu dihadapan. So tak delah tension sangat. Betul tak Jap? Hahaha.


Hari pertama Marbella-Gibraltar-Marbella
Tempat pertama yang kami lawati ialah Gibraltar. Perjalanan mengambil masa dalam 2 jam dari tempat penginapan di Marbella. Gibraltar diambil sempena nama Gibraltar rock atau dalam sejarah Islam Jabal Taariq. Ia sebenarnya dalam jajahan British. Sampai sahaja di sempadan /imegresen antara Spain dan Gibraltar aku terus mencari parking. Anda tidak dinasihatkan untuk membawa kereta disebabkan kesesakan apabila nak keluar balik nanti. Oleh itu kami mengambil keputusan berjalan kaki merentasi imegresen. Selepas tu kami menaiki bas menuju ke cable car Gibraltar Rock. Dalam hati sebenarnya tengah berkobar2 dan seram jugak sebab aku ni bolehlah dikategori sebagai manusia yang gayat sikit benda2 tinggi ni. Tapi disebabkan semangat nak naik atas bukit tu berkobar2, aku kuatkan juga semangat nak naik. Tapi...cable car close lah pulak sebab angin terlalu kuat. Mungkin tak de rezeki la kot. Tapi tak pe, insyAllah kalau ada rezeki lebih aku akan sampai jugak. Lepas tu kami pun bersiar2 di bandar Gibraltar. Agak mahal juga barang dekat sini. Kata bandar duty free, tapi harga lebih mahal dari London. Lepas tu kami mengambil keputusan menunggu bas dan penuju ke parking kereta. Dalam perjalanan balik aku bagi Ina bawa kereta. Sebab aku tahu dia pun dah gian nak bawa belah kiri. Ok gak aku tengok Ina bawa kereta. Tapi kengkadang tu terbabas gak sebelah kanan jalan.
Maklumlah pertama kali seumur hidup bawa kereta belah kiri. Ingatkan dalam perjalanan balik nak singgah ke Ronda, tapi disebabkan perjalanan mengambil masa agak lama, jadi kami mengambil keputusan balik ke apartment. Anak-anak punyalah riang sebab dapat balik awal dan boleh mandi swimming pool. Maka akulah yang terpaksa melayan anak-anak ni mandi. Kesian aku tengok anak-anak aku ni, dah lama tak dapat mandi swimming pool. Kali terakhir mandi masa summer tahun lepas masa lepak kat caravan Essex.


Sejarah mengenai Gibraltar rock.
Mendung hitam menyelubungi bumi Spanyol. Eropah sedang dikongkong sepenuhnya oleh penjajah iaitu Raja Gotik yang zalim. kaum Wanita terancam kesuciannya, petani dikenakan pajak tanah yang tinggi, dan banyak lagi penindasan yang tak berperikemanausiaan. Raja dan koncunya bersuka ria dalam kemewahan sedang rakyat merintih dalam kesengsaraan. Sebahagian besar penduduk yang beragama Kristen danYahudi berpindah ke Afrika dengan harapan mendapat ketenangan yang lebih baik. Dan masa tu Afrika, adalah sebuah daerah yang makmur dan mempunyai toleransi yang tinggi karena berada di bawah naungan pemerintahan Islam.

Satu dari jutaan yang turut serta berpindah itu adalah Julian, Gubernur Ceuta yang putrinya Florinda telah dinodai Roderick, raja bangsa Gotik. Mereka memohon pada Musa bin Nusair, raja muda Islam di Afrika untuk memerdekakan negeri mereka dari penindasan raja yang zalim itu. Setelah mendapat persetujuan Khalifah, Musa melakukan pengintaian ke pantai selatan Sepanyol. Bulan Mei tahun 711 Masehi, Tariq bin Ziyad, daripada bangsa Barbar yang juga mantan pembantu Musa bin Nusair memimpin 12.000 anggota pasukan muslim menyeberangi selat antara Afrika dan daratan Eropah.
Setelah sampai kapal-kapal yang berisi tentera islam di Eropah, Tariq mengumpulkan mereka di atas sebuah bukit karang, yang dinamakan Jabal Tariq (karang Tariq) yang sekarang terkenal dengan nama Jabraltar. Diatas bukit karang itu Tariq memerintahkan pembakaran kapal-kapal yang telah menyeberangkan mereka. Arahan ini membuat tenteranya keheranan. “Kenapa anda lakukan ini?” tanya mereka. “Bagaimana kita kembali nanti?” tanya yang lain.
Namun Tariq tetap pada pendiriannya. Dengan gagah berani ia berseru,”Kita datang ke sini tidak untuk kembali. Kita hanya punya 2 pilihan, menakluk negeri ini dan menetap di sini, atau kita semua syahid di jalan Allah. Keberanian dan perkataannya yang luar biasa menggugah Iqbal, seorang penyair Persia, untuk menggubahnya dalam sebuah syair berjudul "Piyam-i Mashriq": “Tatkala Tariq membakar kapal-kapalnya di pantai Andalusia (Spanyol), Prajurit-prajurit mengatakan, tindakannya tidak bijaksana. Bagaimana bisa mereka kembali ke negeri sal, dan perusakan peralatan adala hbertentangan dengan hukum Islam. Mendengar itu semua, Tariq menghunus pedangnya, dan menyatakan bahwa setiap negeri kepunyaan Allah adalah kampung halaman kita.”
Kata-kata Tariq itu menaikan semangat prajurit muslim yang dipimpinnya. Bala tentara muslim yang berjumlah 12.000 orang maju melawan tentara Gotik yang berkekuatan 100.000 tentara. Pasukan Kristen jauh lebih unggul baik dalam jumlah maupun persenjataan. Namun semua itu tak mengecutkan hati pasukan muslim.
Tanggal 19 Juli tahun 711 Masehi, pasukan Islam dan Nasrani bertemu, keduanya berperang dekat muara sungai Barbate. Pada pertempuran ini, Tariq dan pasukannya berhasil melumpuhkan pasukan Gotik, hingga Raja Roderick tenggelam di sungai itu. Kemenangan Tariq yang luar biasa ini, menjatuhkan semangat orang-orang Spanyol dan semenjak itu mereka tidak berani lagi menghadapi tentara Islam secara terbuka.
Tariq membagi pasukannya menjadi empat kelompok, dan menyebarkan mereka ke Kordoba, Malaga, dan Granada. Sedangkan dia sendiri bersama pasukan utamanya menuju ke Toledo, ibukota Spanyol. Semua kota-kota itu menyerah tanpa perlawanan. Kecepatan gerak dan kehebatan pasukan Tariq berhasil melumpuhkan orang-orang Gotik.
Rakyat SEpanyol yang sekian lama tertekan akibat penjajahan bangsa Gotik, mengalu-alukan orang-orang Islam. Selain itu, perilaku Tariq dan orang-orang Islam begitu mulia sehingga mereka disayangi oleh bangsa-bangsa yang ditaklukinya. Salah satu pertempuran paling seru terjadi di Ecija, yang membawa kemenangan bagi pasukan Tariq. Dalam pertempuran ini, Musa bin Nusair, atasannya, sang raja muda Islam di Afrika ikut bergabung dengannya. Seterusnya kedua jenderal itu bergerak maju terus dan dalam jangka waktu kurang dari 2 tahun seluruh dataran Sepanyol jatuh ke tangan Islam. Portugis ditaklukki pula beberapa tahun kemudian.


“Ini merupakan perjuangan utama yang terakhir dan paling sensasi bagi bangsa Arab itu,” tulis Phillip K.Hitti, “ wilayah Eropa yang paling luas yang belum pernah mereka peroleh dalam kekuasaan Islam. Kecepatan pelaksanaan dan kesempurnaan keberhasilan operasi ke Sepanyol ini telah mendapat tempat yang unik di dalam sejarah peperangan abad pertengahan. ”Penaklukkan Spanyol oleh orang-orang Islam mendorong timbulnya revolusi sosial di mana kebebasan beragama benar-benar diakui. Ketidak toleranan dan penganiayaan yang biasa dilakukan orang-orang Kristen, digantikan oleh toleransi yang tinggi dan kebaikan hati yangluar biasa.Keadilan ditegakkan tanpa pandang bulu, sehingga jika tentara Islam yang melakukan kekerasan akan dikenakan hukuman berat. Tidak ada harta benda atau tanah milik rakyat yang disita. Orang-orang Islam memperkenalkan sistem perpajakan yang sangat jitu yang dengan cepat membawa kemakmuran di semenanjung itu dan menjadikan negeri teladan di Barat. Orang-orang Kristen dibiarkan memiliki hakim sendiri untuk memutuskan perkara-perkara mereka. Semua komunitas mendapat kesempatan yang sama dalam pelayanan umum.
Pemerintahan Islam yang baik dan bijaksana ini membawa efek luar biasa. Orang-orang Kristian termasuk pendeta-pendetanya yang pada mulanya meninggalkan rumah mereka dalam keadaan ketakutan, kembali pulang dan menjalani hidup yang bahagia dan makmur. Seorang penulis Kristen terkenal menulis: “Muslim-muslim Arab itu memerintah kerajaan Kordova yang baik adalah sebuah keajaiban Abad Pertengahan, mereka memperkenalkan obor pengetahuan dan peradaban, kecemerlangan dan keistimewaan kepada dunia Barat. Dan saat itu Eropah sedang dalam keadaan yang tidak menentu.” Seterusnya Tariq bermaksud untuk menakluk seluruh Eropah, tapi Allah menentukan lain. Saat merencanakan penyerbuan ke Eropah, datang panggilan dari Khalifah untuk pergi ke Damaskus. Dengan disiplin dan kepatuhan tinggi, Tariq memenuhi panggilan Khalifah dan berusaha tiba seawal mungkin di Damaskus. Tak lama kemudian, Tariq wafat di sana. Panglima Islam berbangsa Barbar yang telah menakluk Spanyol iaitu sebuah wilayah Islam terbesar di Eropah selama lapan abad di bawah kekuasaan Islam telah memenuhi panggilan Rabbnya. Semoga Allah merahmatinya.
Hari kedua Marbella-Cordoba-Granada-Sierra Nivada-Marbella.
Hari ni kami keluar awal sebab perjalanan agak jauh. Dari Marbella ke Cordoba sejauh 213km mengambil masa 2 jam setengah ke 3 jam. Permandangan sungguh cantik dengan keadaan jalan yang selesa membuat aku suka dengan negara ni. Sampai sahaja di Cordoba dalam jam 11 pagi kalau aku tak silap. Hari pulak hujan sepanjang perjalanan ke Cordoba. Alhamdulillah senang dapat parking kereta. Dekat Cordoba kami hanya sempat melawat Mezquita Codoba sebab masa tak mengizinkan kerana jam 2 ptg mesti sampai di Granada pulak. Dekat bawah ni ada sedikit tentang sejarah Masjid agong di Cordoba. Copy paste aje. hehehe
Pada abad ke 8, Masjid Agung Córdoba (the Mezquita), yang saat ini juga dikenal Katedral Katolik Roma, menjadi kebanggaan arsitektur muslim di negara barat pada masa itu. Mesjid ini dibangun diatas tanah gereja St Vincent setelah dibeli dari komunitas Kristen setempat sebelum dimusnahkan. Menjadi monumen yang paling hebat dari Dinasti Umayyah, dimana ibukota Al-Andalusia berada di Cordoba.

Bangunan ini tidak hanya difungsikan sebagai pusat religi, akan tetapi juga merupakan manifestasi sosial, budaya dan politik. Setelah Reconquista (pengambil alihan kekuasaan dari Muslim ke Kristen) di Spanyol, mesjid ini berubah menjadi sebuah gereja, dengan menambahkan katedral Gothic ke tengah-tengah bangunan. Saat ini seluruh bangunan mesjid sudah digunakan untuk Katedral Keuskupan Córdoba di Spanyol.
 

Masa pembangunan Pembangunan masjid yang mencakup area seluas 23,400 meter persegi berlangsung selama lebih dari dua abad dan dilakukan beberapa tahap. Dimulai tahun 784 M di bawah pengawasan emir Cordoba, Abd ar-Rahman I. Beliau terinspirasi oleh masjid di Damaskus. Pembangunan mesjid dilanjutkan oleh Abd ar-Rahman II (822-852) dengan memperluas ruang sembahyang dan halaman luar, serta menyediakan salinan asli Quran dan tulang lengan Nabi Muhammad, menjadikannya sebagai salah satu situs utama ziarah Islam. Masjid mengalami banyak perubahan di masa Abd ar-Rahman III pada abad kesembilan. Beliau memerintahkan pembangunan menara baru. Pada masa Al-Hakam II memperluas rencana bangunan dan memperkaya desain mihrab di tahun 961. Pembangunan terakhir adalah termasuk penyelesaian gang luar dan halaman pohon jeruk, yang diselesaikan oleh Al-Mansur Ibn Abi Aamir di tahun 987.

Ornamen mesjid
Bangunan mesjid ini paling dikenal karena adanya ornament lengkungan kurva raksasa yang menghubungkan pilar. Sebanyak 900 pilar dengan bahan jasper, onyx, marmer dan granit, memberikan nuansa yang sangat indah di dalam mesjid. Ornamen ini juga biasa dikenal oleh para arsitek lain sebagai “lengkung tapal kuda”. Inovasi dan estetika murni dari batu bata ini menciptakan pola bergaris-garis putih merah yang memberikan kesatuan dan karakter khusus dengan seluruh desain.

Pada jantung mesjid ini terdapat Mihrab, tempat dimana imam memimpin sholat yang menghadap ke kiblat (Mekkah). Berbentuk cekungan langit-langit yang diukir dari blok marmer dan ruang-ruang di kedua sisinya dihiasi dengan mosaik Byzantium indah dari emas. Di sekeliling mihrab terukir dengan tinta emas dan biru 99 nama-nama asma Allah SWT.

Peralihan kuasa.
Pada tahun 1236, Córdoba diambil alih dari pasukan Muslim oleh Raja Ferdinand III. Setelah dikuasai, masjid ini diubah menjadi gereja Kristen. Beberapa tahun kemudian banyak ornamen yang dihancurkan dan juga dilakukan penambahan kapel-kapel Kristen, sehingga menghancurkan keselarasan dari arsitektur Mezquita. Penambahan tersebut berupa pembangunan Villaviciosa Chapel dan Royal Chapel di dalam masjid.

Raja-raja selanjutnya yang mengikuti menambahkan berbagai macam fitur Kristen. Menara mesjid ditambahkan bel, sebagaimana lazimnya menara gereja. Perubahan yang paling signifikan adalah pembangunan katedral Renaisans di tengah struktur bangunan mesjid. Itu dibangun dengan izin dari Charles V, Raja Spanyol. Seniman dan arsitek terus menambah struktur yang ada hingga akhir abad ke-18. Dari total 900 pilar yang ada, tersisa 856 dari dampak pembangunan katedral ditengah-tengah mesjid. Namun kemudian, Raja Charles V menyesali keputusannya, dan berkata pada para arsiteknya : “What you are building here can be found anywhere, but what you have destroyed exists nowhere”.



Selepas habis kitaorang ronda Cordoba kami bergerak ke Granada sebab kitaorang kena sampai di Alhamra jam 2 ptg. Sebab tikit masuk ke Alhamra jam 2 ptg. Perjalanan ke Granada sejauh 210 km. Bila aku tengok aje garmin rasa macam tak sempat aje nak sampai kat sana jam 2 ptg. Bila  aku keluar dari Cordoba setelah tersesat dan telah terpisah dgn Jepri dah mengambil masa dekat setengah jam. Kitaorang memang dah terpisah jalan.Masing-masing mengunakan jalan yang lain. Cuma aku garmin aku tunjuk jalan kampung yang dekat. Manakala tomtom Jepri tunjuk jalan highway tapi jauh. Tapi walaupun jalan kampung, jalan dia memang best. Aku sempat isi minyak dan berhenti makan bekalan yang kitaorang bawa. Sampai aje di Granada jam 3 ptg. Jepri sampai lewat setengah jam dari aku.Memang tak de rezeki nak masuk istana Alhambra, cuma dapat masuk taman aje.
al hamra'Istana al-Hamra’ adalah antara kesan sejarah Andalus yang agung kerana keindahan dan keunikan seni binanya. Al-Hamra’ asalnya adalah sebuah kubu kecil pada kurun ke empat hijrah. Apabila Badis bin Habus dari puak Barbar berjaya menguasai Granada, beliau telah menjadikannya sebagai pusat pemerintahannya. Tembok yang besar dibina di sekeliling bukit tempat terletaknya kubu tersebut dan di dalamnya dibina qosobah. Ia kemudiannya menjadi kubu Granada yang kuat.
Ketika Muhammad bin al-Ahmar memasuki Granada pada tahun 635H (1238M) beliau mencari sebuah tempat yang kuat dan tahan. Akhirnya beliau menemui al-Hamra’ di timur laut Granada. Di tempat tinggi ini beliau meletakkan asas kubu barunya iaitu istana al-Hamra’. Beliau mengarahkan agar dibina sebuah empangan di atas sungai Hadrah di utara bukit supaya air dapat disalurkan ke kubu. Sultan sendiri bergotong royong membinanya dan memberi ganjaran kepada para pekerja yang rajin.
Ibn al-Ahmar menjadikan istana tersebut sebagai pusat pemerintahannya dan membina beberapa menara di dalamnya. Beliau juga membina tembok besar yang memanjang hingga kawasan bukit yang landai. Pada zaman Muhammad al-Faqih beliau menyempurnakan binaan kubu dan istana. Apabila Muhammad III menaiki takhta beliau membina Masjid Jamek di Istana.
Zaman pemerintahan Yusof I dan anaknya Muhammad V adalah zaman keemasan pembinaan istana al-Hamra’. Semasa pemerintahan Yusof I, dibina tembok yang mengelilingi al-Hamra’ dengan buruj dan pintu besarnya yang dinamakan Pintu Shariah atau Keadilan. Selain itu banyak lagi pembinaan yang dilakukan oleh beliau termasuklah menara, istana dan Hammam. Apabila anaknya mengambil alih, beliau menyempurnakan pembinaan yang telah dimulakan bapanya.
Mungkin ada yang bertanya dari mana asal nama al-Hamra’? Dikatakan ia adalah nama kubu al-Hamra’ lama yang di atasnya Ibn Ahmar membina istananya. Sumber lain menyatakan bahawa nama tersebut bersempena warna merah menara istana Granada atau kerana batu yang digunakan untuk membina tembok luar berwarna merah atau kerana warna tanah di situ yang menjadi merah disebabkan banyak bercampur dengan asid besi.


Selepas selesai kitaorang bersiar-siar di Alhamra kami pergi ke Sierra Nivada. Perjalanan mengambil masa dalam 1 jam sebab perjalanan terpaksa memanjat gunung yang agak tinggi. Kalau tak silap saya hampir 4000 meter dari paras laut. Sampai kat sana hari pun dah malam dan hujan salji yang turun dengan lebatnya membuat kitaorang rasa cuak sangat takut kereta tak boleh nak bergerak. Jalan terlalu licin dan sangat merbahaya. Selesai aje sesi bergambar ala-ala koboi kami pun bergerak turun nak menuju ke destinasi utama. Apartment la. Untuk hari ni sahaja kami dah berjalan sejauh hampir 600km.


Hari ke tiga Marbella-Ronda-Sevilla-Marbella.
Dalam pukul 9 pagi kami semua bertolak ke Ronda. Merupakan kawasan pelancongan diatas gunung yang mengambil masa hampir 2 jam perjalanan dari tempat penginapan. Sepanjang perjalanan ke Ronda banyak tempat yang menarik dan cantik permandangan untuk dilihat. Ronda terkenal dengan panggilan White City dimana dahulu bangunan dibina dicelah tarahan gunung.




Selepas makan tengahari kami bertolak menuju ke Sevilla yang merupakan antara bandar yang terbesar di Andalusia. Ia merupakan bandar  moden yang banyak menyimpan bangunan sejarah Andalusia. Cuma kami tak sempat nak mengambil banyak gambar sebab cuaca tak menizinkan. Setelah singgah di Carrefour kami memulakan perjalanan balik ke tempat penginapan.


Hari terakhir Marbella-Malaga-London
Kami menuju ke tempat shopping di Malaga yang berdekatan dengan airport Malaga. Kemudian kami memulangkan kereta yang kami gunakan sepanjang berada di Andalusia dan menuju ke Airport untuk pulang ke London.

Tuesday, January 12, 2010

Isu terkini

SHAH ALAM 11 Jan. – Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan semua pihak di negeri ini berpegang teguh kepada pendirian mengharamkan pengunaan kalimah Allah oleh agama selain Islam.

Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Datuk Mohamad Adzib Mohd. Isa hari ini memberitahu, titah itu dinyatakan dalam pertemuan beliau dengan baginda pada 5 Januari lalu.

Katanya, turut menghadap baginda ekoran isu pengunaan kalimah Allah oleh akhbar Herald-The Catholic Weekly ialah Mufti Selangor, Datuk Mohd. Tamyes Abdul Wahid; Ahli MAIS, Datuk Salehuddin Saidin; Setiausaha MAIS, Abdul Halem Hapiz Salihin serta Penasihat Undang-undang MAIS, Nurhani Salwa Jamaluddin di Istana Mestika di sini.

Menurut beliau, baginda memaklumkan pendiriannya mengenai perkara itu bertujuan memelihara akidah umat Islam serta menjaga keharmonian beragama setiap rakyat di Selangor.

“Dalam pertemuan itu, baginda menitahkan supaya isu penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam dibincangkan dengan teliti oleh ahli-ahli MAIS.

“Sebagai Ketua Agama Islam negeri, baginda mahu semua peringkat berpegang teguh dengan pendirian mengharamkan penggunaan kalimah Allah oleh agama lain,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis taklimat dan perbincangan dengan 38 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam di masjid negeri di sini hari ini.

Mohamad Adzib berkata, Sultan Selangor turut meminta MAIS memaklumkan kepada rakyat tentang wujudnya undang-undang menghalang pengunaan kalimah Allah dalam agama bukan Islam.

Menurutnya, larangan itu termaktub dalam Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan dan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) yang diwartakan sejak 1988.

Malah, jelas beliau, larangan juga diputuskan Jawatankuasa Fatwa negeri pada 10 Jun 2008 yang memutuskan kalimah Allah khusus untuk umat Islam dan tidak boleh digunakan atau dimasukkan dalam agama lain.

Ekoran keputusan jawatankuasa itu serta Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan yang memutuskan larangan tersebut pada Mei 2008, beliau menegaskan, MAIS membuat 14 ketetapan berhubung isu tersebut.

Menurutnya, antara ketetapan itu ialah istilah Allah bermaksud Tuhan Yang Maha Esa dan berlainan dengan maksud God dalam agama Kristian yang berkonsepkan Triniti (tuhan bapa, tuhan anak dan roh kudus).

“Jika kalimah Allah dibenar digunakan dalam ajaran Kristian, ia mendatangkan pelbagai implikasi membahayakan umat Islam pada masa depan kerana ia mengelirukan,” katanya.

Selain itu, Mohamad Adzib berkata, MAIS berpendirian keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 31 Disember lalu membenarkan Herald-The Catholic Weekly menggunakan kalimah Allah tidak selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.

Perlembagaan menetapkan Islam agama rasmi Persekutuan dan keputusan itu juga bertentangan dengan Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan dan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) 1988 yang digubal berasaskan Perkara 11(4) Perlembagaan negara, katanya.

Beliau menegaskan, penggunaan kalimah Allah bagi merujuk agama bukan Islam tidak wajar dibicarakan di mahkamah kerana institusi itu bukan forum sesuai membincangkannya memandangkan ia perkara ‘non-justiciable’ di bawah bidang kuasa raja-raja Melayu.

Beliau turut memohon campur tangan Majlis Raja-raja selaku Ketua Agama Islam negeri-negeri selaras sumpah raja-raja Melayu untuk mempertahankan Islam pada setiap masa.

“Selain itu ialah mendesak Kerajaan Persekutuan menetapkan kes-kes berkaitan agama Islam tidak lagi dibicarakan di Mahkamah Sivil terutama melibatkan Hakim bukan Islam,” katanya.

Oleh ABDUL YAZID ALIAS
pengarang@utusan.com.my

Friday, January 1, 2010

01.01.10

Selamat tahun baru kepada semua.Semoga segala usaha dan amal kita diberkati oleh Allah S.W.T.

Thursday, December 24, 2009

Sekadar Renungan

Kadangkala Umar bin Khathab r.a memegang sebatang kayu dan berkata,“Seandainya aku menjadi batang kayu ini.“ Terkadang ia berkata,“Seandainya ibuku tidak melahirkanku.“ Suatu ketika, saat ia sibuk dengan pekerjaannya, seseorang mendatanginya dan berkata,“Si fulan telah. Menzhalimiku. Engkau hendaknya menuntut balas untukku.“ Umar bin Khathab r.a segera mengambil sebatang cambuk dan memukul orang itu sambil berkata,“Ketika kusediakan waktu untukmu, kamu tidak datang, sekarang aku sedang sibuk dengan urusan lain, kamu datang dan memintaku untuk menuntut balas.“ Orang itu pun pergi. Lalu Umar bin Khathab r.a menyuruh kembali orang tersebut. Setelah datang, Umar bin Khathab r.a memberikan cambuk kepadanya dan berkata,“Balaslah aku.“ Jawab orang itu,“Aku telah memaafkanmu karena Allah.“ Umar bin Khathab r.a segera pulang kerumahnya dan mengerjakan shalat dua rakaat. Lalu ia berbicara kepada dirinya sendiri,“Hai Umar, dahulu kamu rendah, sekarang Allah meninggikan derajatmu. Dahulu kamu sesat, lalu Allah memberimu hidayah. Dahulu kamu hina, lalu Allah memuliakanmu, dan Dia telah menjadikanmu sebagai raja bagi manusia. Sekarang telah datang seorang laki laki yang mengadukan nasibnya dan berkata,“Aku telah dizhalimi, balaskanlah untukku, tetapi kamu telah memukulnya. Kelak pada hari kiamat, apa jawabanmu dihadapaan Rabbmu?“ Lama sekali Umar bin Khathab r.a menghukumi dirinya senditi. (Usudul-Ghabah).

Pelayan Umar bin Khathab r.a, Aslam r.a, berkata,“Suatu ketika Umar pergi ke Harrah (salah satu kota dekat Madinah). Lalu terlihat nyala api di atas gunung. Umar bin Khathab r.a berkata,“Itu mungkin kafilah yang kemalaman yang tidak sampai ke kota, mereka terpaksa menunggu diluar kota. Marilah kita lihat keadaan mereka, bagaimana penjagaan malamnya!“ Setibanya disana, tampak seorang wanita dengan beberapa anak kecil menangis di sekelilingnya. Wanita itu sedang merebus air dalam kuali diatas tungku yang menyala. Umar bin Khathab r.a memberi salam kepada wanita tersebut dan meminta izin untuk mendekat. Ia bertanya,”mengapa anak-anak itu menangis?” Jawab wanita itu, “Mereka kelaparan” Umar bin Khathab r.a bertanya,“ Apa yang sedang engkau masak dalam panci itu? Jawabnya,”Panci ini berisi air, hanya untuk menghibur anak-anak agar mereka senang dengan menyangka aku sedang memasak makanan untuk mereka, sehingga mereka tertidur. Semoga Allah menghukum Amirul Mukminin Umar yang tak mau tahu kesusahan ini.” Umar bin Khathab r.a menangis dan berkata,“Semoga Allah merahmatimu, tetapi bagaimana mungkin Umar mengetahui keadaanmu?” Jawabnya,”Dia pemimpin kami, tetapi tidakmemperhatikan keadaan kami.”

Aslam r.a melanjutkan ceritanya,” Lalu Umar r.a mengajakku kembali ke Madinah. Ia pun mengeluarkan gandum, kurma, minyak lemak, dan beberapa helai pakaian, juga beberpa dirham dari Baitul-Mal. Setelah karung penuh, ia berkata keadaku,“Wahai Aslam letakan karung ini dipundakku.“ Aku menjawab,“Biarkan aku yang membawanya, ya Amirul Mukminin.“ Sahut Umar bin Khathab r.a,“Tidak, letakan saja di pundakku/“ Dua tiga kali aku menawarkan diri dengan sedikit memaksa. Ia berkata ,“Apakah kamu akan memikul dosa-dosa ku pada hari kiamat? Tidak, aku sendiri yang akan memikulnya dan yang bertanggung jawab terhadap hal ini.“ Aku pun terpaksa meletakkan karung itu kebahunya. Lalu ia bawa karung tadi ke kemah tadi dan aku ikut bersamanya. Setibanya disana, ia langsung memasukkan tepung dan sedikit lemak, ditambah kurma lalu diaduk, dan ia sendiri yang menyalakan tungkunya.“

Aslam r.a bercerita,“Kulihat asap mengenai janggutnya yang lebat, ia memasak sampai matang. Lalu, ia sendiri yang menghidangkan makanan itu dengan tangannya yang penuh berkah kepada keluarga itu. Selesai makan, anak-anak itu bermain dengan riangnya. Wanita itu pun sangat senang, ia berkata,“Semoga Allah memberimu balasan yang baik, seharusnya engkau lebih berhak menjadi khalifah daripada Umar.“ Untuk menyenangkan hati ibu tadi, Umar bin Khathab r.a berkata,“Jika engkau menjumpai khalifah, engkau akan menjumpaiku disana.“ Kemudian Umar bin Khathab r.a. meletakkan kedua tangannya dibawah dan duduk diatas tanah. Beberapa saat kemudian ia meninggalkan mereka. Umar bin Khathab r.a berkata kepada Aslam r.a.“Aku tadi duduk disitu karena aku telah melihat mereka menangis dan hatiku ingin duduk sebentar menyaksikan mereka tertawa.“(Asyaru Masyahir).

Dalam shalat shalat shubuhnya, Umar bin Khathab r.a selalu membaca surat-surat Al-Quran yang panjang. Kadangkala ia membaca surat Al-Kahfi, Thaha, dan surat lainnya sambil menangis terisak isak, sehingga suara tangisnya terdengar hingga beberapa shaf ke belakang. Suatu ketika, Umar r.a membaca surat Yusuf dalam shalat shubuhnya. Ketika itu sampai di ayat, yang artinya :
“Ya’qub menjawab, sesungguhnya hanya kepada Allah, aku mengadukan kesusahan dan kesedihanku.” (Yusuf : 86).
Ia menangis terisak isak sampai tidak terdengar suaranya. Terkadang ia terus membaca Al-Quran sambil menangis didalam shalat tahajjudnya hingga terjatuh sakit.

Faedah :
Inilah keteladanan rasa takut seseorang kepada Allah, yang namanya sangat ditakuti raja raja. Setelah 1300 tahun berlalu, adakah hari ini seorang raja, pejabat, atau pemimpin biasa yang memiliki tanggung jawab dan kasih saying terhadap rakyatnya sedemikian rupa seperti Umar bin Khathab r.a.?